02-The Marq

Wellness Awards Shortlisting

Rolfe Judd Architecture is delighted to announce that The Marq has been shortlisted for both the Property Awards 2020 and CN Awards 2020 taking place in November, relating to its Wellness credentials.

This new contribution to St James’s Conservation Area sits on a prominent corner site just off Piccadilly. The completed building, comprising 46,000 sqft new office floors, retail and gallery space for The Crown Estate has now settled into its context and become a strong but playful addition to Jermyn Street.

Just like Beau Brummell, the streets original Dandy and whose statue greets visitors, the building continues to turn heads and capture the attention of on lookers, with its gilded artwork and striking entrance gates.

What is not immediately apparent from the outside is the building’s remarkable performance credentials. For the client, health and wellbeing are central guiding principles to their ideology.

We are delighted to have completed The Marq, the only new office development to be launching in St James’s in 2019. This will become one of the UK’s first WELL Certified Core and Shell buildings, with the design focused on promoting positive health, wellbeing and productivity outcomes for all of our customers.

Simon Perks | Senior Development Manager, The Crown Estate

As a design response the building has been designed, in collaboration with Watermans Structures and Watkins Payne Partnership, specifically to achieve a Gold rating for WELL Shell and Core Certification, one of only two WELL ‘Gold’ shell and core buildings in the UK. The office space achieves BREEAM Outstanding and retail BREEAM Excellent.

Roofs are landscaped with bio-diverse planting and bird and bat boxes. Clean rainwater is harvested, filtered and reused to supply all WCs for flushing purposes throughout the building. Water supplied to amenity area outlets is potable with drinking / bottle fill points provided to allow occupants to stay hydrated. Private south-facing, external terraces on levels four and six take full advantage of the available sunlight and offer stunning views of the London skyline.

Renewable technologies consisting of air source heat pumps, photo voltaic and solar thermal panels contribute towards The Marq’s ‘A’ rated EPC. A fully automated building energy management system allows full integration of the plant operation and energy meters with consumption of fuel, power, air handling and water being monitored remotely throughout the building.

Inside we are proud that all the office floors are let which is testament to the high level of environmental design and quality of the finish. Floor plates have been designed to encourage an open plan atmosphere, with simple clean lines providing an easy to read space. Ceilings are set at 2.75 metres above the finished floor level, to provide a grand sense of scale and a sense of openness, light and air.

The carefully considered material palette is respectful to the conservation area and utilises modern technologies and contemporary design. WELL criteria influenced choices to provide natural colours and patterns which reflect nature in order to improve the feeling of wellbeing and comfort.

Artwork, created by Jacqueline Poncelet and exploring the theme of ‘dropped threads’, is provided in three locations. The imaginative proposals include carved stonework with gilding to the exterior, stunning patinated bronze entrance gates and terrazzo artwork to the reception. They all link directly to the heritage of the area celebrating its rich history and continued use of tailoring.

Pattern and colour, taken together or separately, set a mood and affect how you feel about things, whether you’re aware of it or not. It’s also how you choose to present yourself a lot of the time. Let’s say I’m partly clothing the building!

Jacqueline Poncelet | Artist

Jason Rudolph

Read more on The Marq on our project page.

13th November 2020